Guia bàsica per a
les famílies

Com sé que el meu fill pateix ciberassetjament si no m’ho explica?

A moltes de les víctimes els costa explicar-ho, ja sigui per por o per vergonya. Per això és important que parlis amb ell de manera regular: saber què el preocupa i crear prou confiança perquè s’obri. I més si notes que ha canviat les seves rutines o el seu estat d’ànim habitual.

Més al blog de DAS:

Definición de ciberacoso | Tipus

Quins són els símptomes més habituals?

Pel que fa al comportament, pot ser que el notis trist, nerviós, insegur o una mica susceptible. Fins i tot és molt possible que mostri símptomes físics: desgana o que no dormi bé, per exemple. Molt probablement no tindrà ganes d’anar a l’escola o de quedar amb els seus amics, i el seu rendiment escolar se’n veurà afectat.

A més, en tractar-se d’un problema relacionat amb Internet, mostrarà certa obsessió per consultar el mòbil o l’ordinador a totes hores.

Més al blog de DAS:

Aspectes psicològics

Com ho puc evitar?

Primer de tot, és fonamental que eduquis el teu fill en valors com l’empatia, la confiança, el diàleg i el respecte envers les altres persones i les seves diferències. Programes educatius com Paktem et poden ajudar en aquesta tasca.

En el dia a dia, has d’aconsellar el teu fill en l’ús que fa de les xarxes socials: no acceptar mai invitacions de persones desconegudes; no compartir fotografies, vídeos o informació personal que el pugui comprometre; i, en el cas que rebi missatges insultants o molests, sempre t’ha d’informar.

 

Més al blog de DAS:

10 consells pràctics

Què faig si confirmo que el meu fill pateix assetjament a Internet?

És important que actuïs com més aviat millor. Això sí, des de la calma. Mai no et prenguis la justícia pel teu compte.

Primer, recopila les proves perquè quedi constància del que està passant. Després, parla amb els seus professors, ja que en molts casos l’assetjador sol ser un company de classe. Els centres escolars compten habitualment amb un protocol d’actuació per a aquests casos.

Per descomptat, fes un seguiment constant per confirmar que les mesures que es prenen són efectives. Especialment, preguntant al teu fill com se sent.

Més al blog de DAS:

Quines proves em calen | Com intervenir

Què puc fer si el problema persisteix?

Si l’assetjament no desapareix després d’haver intentat altres vies, aleshores és el moment de prendre mesures legals. Consulta amb un advocat especialitzat perquè t’ajudi a fer els passos adequats.

Durant el procés, també pots denunciar el tema en cada una de les xarxes socials amb l’objectiu de frenar les comunicacions de manera immediata.

 

Més al blog de DAS:

Què cal fer en cas d’amenaça | Legislació

Llibre electrònic: Què faig si el meu fill pateix ciberassetjament?

Per aprofundir sobre el tema, pots descarregar-te i consultar aquesta guia exhaustiva elaborada per l’equip d’experts de DAS.

Descarregar PDF