Paktamos és:

1| OBJECTIU Buscar solucions

Paktem és un programa educatiu que té com a objectiu la prevenció i la resolució de conflictes entre menors. Per aconseguir-ho, els joves han d’aprendre a fer servir el diàleg i el consens com a primera solució davant de qualsevol problema que sorgeixi en el seu dia a dia.

Una educació en valors que permetrà, a més, formar futurs adults responsables i contribuir així a una millor convivència en societat.

2| PERSONES Treballar en equip

Per fer realitat una veritable transformació en les noves generacions cal començar a treballar des d’edats molt primerenques. Sempre amb la implicació de l’entorn familiar i docent.

Alumnes

Ens dirigim a estudiants d’entre 5è de Primària i 2n d’ESO. Ells són els principals protagonistes.

Perquè aprendre a afrontar les seves disputes des del diàleg i el consens és la millor estratègia per prevenir no només els conflictes d’avui, sinó també els de demà. Per aquest motiu, els volem ajudar a deixar enrere l’actual cultura de l’enfrontament i adoptar una nova cultura de l’entesa. .

Families

La seva complicitat  és fonamental. Per això, proporcionem una sèrie de tècniques que els ajuden a potenciar les habilitats negociadores dels fills davant d’un conflicte. Ja sigui dins o fora de l’àmbit familiar.

Això sí, s’haurà de practicar a casa tot allò après. Estem convençuts que serà un veritable aprenentatge per a tots.

Professors

Ells, com sabem, assumeixen aquest repte cada dia. Per aquest motiu, treballem per oferir-los les eines imprescindibles en la gestió de qualsevol tipus de conflicte que pugui sorgir a les aules.

A més, a causa del creixent nombre de casos que sorgeixen en l’entorn de les xarxes socials, mirem d’escurçar la bretxa digital que separa molts docents dels seus alumnes.

3| METODOLOGIA Aprendre a (con)viure

Creiem que negociant i arribant a un acord és possible resoldre gairebé qualsevol conflicte. Però per aconseguir-ho calen grans dosis d’escolta, entesa i empatia.

Per això apliquem una metodologia basada en l’aprenentatge de capacitats a través de l’autoconeixement i el descobriment d’altres realitats diferents. Al llarg de 5 setmanes duem a terme:

  • Activitats pràctiques a la classe amb els alumnes.
  • Exercicis en família des de casa.
  • Sessions informatives per a pares.
  • Tallers i dinàmiques vivencials per a professors.

El programa educatiu compta amb el suport i l’experiència de l’equip pedagògic de la Fundació Salut i Persona.

4| TEMÀTICA Lluitar contra el ciberassetjament

A més d’aprendre a gestionar els conflictes habituals a l’aula o a casa, prestem especial atenció a l’assetjament que viuen actualment els menors en l’entorn digital. Un fenomen en auge que requereix d’una constant tasca de prevenció, detecció i resolució per part de tots els implicats.

Perquè els joves tenen mòbils en edats cada vegada més primerenques. Perquè els pares de vegades se senten sols i desorientats. Perquè els professors en viuen les conseqüències cada dia amb desconeixement.

Per tots aquests motius i molts d’altres, apostem per una formació integral que ajudi a abordar aquest tipus de conflicte: explicant en què consisteix, com cal actuar, i, per descomptat, què cal fer per evitar-lo.

 

5| RESPONSABILITAT Innovar per ajudar

Paktem ha estat dissenyat per DAS, empresa d’assegurances i serveis legals amb una llarga tradició a Espanya. Gràcies a la seva experiència i compromís, la companyia aposta en tot moment per la prevenció i per una gestió òptima dels conflictes.

En la seva recerca permanent de les solucions més eficaces per ajudar les persones a resoldre els seus problemes, DAS ha incorporat la innovació tant en els seus productes com en les seves accions de responsabilitat social.

En aquest sentit, Paktem inclou l’ús —en fase pilot— de l’aplicació mòbil Proofup, nascuda per donar resposta a la creixent preocupació pel ciberassetjament.

Més sobre DAS

Proofup, per a més seguretat

Aquesta aplicació permet detectar i registrar evidències amb validesa legal del possible assetjament rebut en l’entorn digital. El seu ús afavoreix la protecció de la privacitat del menor i la disposició de mecanismes d’ajuda en cas d’emergència.

Però, atenció, no és una aplicació de control parental: són els menors els que trien compartir o no el contingut amb els seus pares. D’aquesta manera es fomenta la maduresa en la presa de decisions i s’afavoreixen els pactes de confiança mútua en l’entorn familiar.

Finalment, cal destacar que aquesta innovadora solució ha obtingut el reconeixement del programa de transformació digital del Mobile World Capital de Barcelona, d-Lab, com a guanyadora del repte ‘Com combatre el ciberassetjament a través de les tecnologies mòbils’.

Més informació

Paktamos